Reiradierea în cancerele din sfera ORL
În ciuda progreselor recente realizate în tratamentul multimodal al cancerelor din sfera ORL care asociază chirurgie, chimioterapie şi radioterapie, între 10 şi 50 % dintre pacienţii cu cancer de stadiu evoluat vor dezvolta o recidivă loco-regională. Pe de altă parte, riscul de al doilea cancer primitiv atinge 30% la 10 ani după tratamentul primului cancer.
Tratamentul standard al recidivelor sau al celui de-al doilea cancer este rezecţia chirugicală. Uneori, pentru mulţi pacienţi, chirurgia nu poate fi luată în calcul din mai multe motive: mărimea şi extensia tumorii, starea generală a pacienţilor şi bolile asociate, dozele de iradiere anterioare care pot aduce complicaţii de cicatrizare sau de infecţii profunde, sau pacienţii care refuză chirurgia.
Tradiţional, pentru pacienţii care au făcut deja radioterapie, tratamentul cuprinde îngrijiri suportive şi eventual chimioterapie. Această chimioterapie singură nu are decât un scop paliativ, cu o durată medie de supravieţuire globală de 5-9 luni.
Reiradierea, singură sau asociată cu chimioterapia, este singura alternativă cu viză curativă. Şi pentru pacienţii operaţi există un risc mare de recidivă loco-regională şi reiradierea adjuvantă trebuie să fie discutată mai ales în cazul unei rezecţii incomplete sau de factori histoprognostici defavorabili cum ar fi invadare ganglionară cu ruptură capsulară, emboli limfatici, etc.
Mai multe studii au arătat că o reiradiere cu doză curativă este realizabilă cu o toxicitate acceptabilă.
În ultimii 15 ani, noile tehnici de iradiere VMAT, IMRT, radioterapie stereotaxică şi protonterapie, au ameliorat precizia livrării dozei, permiţând prescrierea de doze mai mari şi o rată a complicaţiilor mult mai mică.
La Centrul de Oncologie şi Radioterapie ELYTIS Iaşi toţi pacienţii beneficiază de tratament cu reiradiere în cazul unei recidive de cancer în sfera ORL sau un al doilea cancer. Suntem singurul centru de radioterapie din regiunea Moldovei şi nu numai, care oferă tratament cu reiradiere la pacienţii cu recidive tumorale sau un al doilea cancer apărut în sfera ORL.